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Safety Tip of the Month! 
When working on or about energized 
or potentially energized electrical 
equipment, be aware that an arc 
flash/blast event can seriously injure 
or kill you and anyone nearby. 

NFPA 70E-2012, Standard for 
Electrical Safety in the Workplace, 
provides assistance in determining the 
severity of potential exposure, 
planning safe work practices, and 
selecting personal protective 
equipment. 

Here is a good Arc Flash Awareness 
video from the National Institute for 
Occupational Safety and Health 
(NIOSH) that shows what can happen 
when things go wrong. 

Question of the Month 
Is Arc-Fault Circuit-Interrupter (AFCI) protection required for existing branch 
circuits when replacing dwelling unit circuit breakers or changing a panel?  

Arc-Fault Circuit-Interrupter Requirements  
A proposal to align AFCI requirements with the 2014 NEC by removing 
amended AFCI requirements in WAC 296-46B-210 was adopted during the 
last rulemaking. Installations made on any electrical work permit purchased 
after July 1, 2014 are subject to the 2014 NEC AFCI requirements. 

One of the most significant changes between the 2008 and 2014 versions of 
the National Electrical Code installers encounter is the expansion of Arc-
Fault Circuit-Interrupter (AFCI) protection in NEC 210.12. 

• Dwelling unit AFCI protection has expanded and now includes all 
120-volt, single phase, 15- and 20-amp branch circuits supplying 
outlets or devices installed in dwelling unit kitchens, family rooms, 
dining rooms, living room, parlors, libraries, dens, bedrooms, 
sunrooms, recreation rooms, closets, hallways, laundry areas, or 
similar rooms or areas. This includes hard-wired equipment and 
appliances. 

• Dormitory units now fall under similar requirements. 
• Devices providing AFCI protection must be installed in a readily accessible location. 

Class B Labels – Validating and Posting 
Recently, questions have been asked about when Class B random inspection labels must be validated using the 
department’s online system. The Class B labels and the process for their use and validation were updated in March 2013. 
WAC 296-46B-908(2)(a) describes the process for validating and posting Class B labels purchased after February 28, 
2013. The entity doing the electrical work must use the department’s online Class B system to enter the jobsite 
information for an unused label and post the label or label number before beginning the work. If the work occurs on a 
weekend or a federal/state holiday, the purchaser must still post the label/number before beginning the work, but may 
enter the jobsite information into the online system no later than the next business day. For additional information 
about Class B labels, the department has prepared a publication that details what you should know about Class B 
labels. 

Luminaire Ballast Disconnecting Means – Now Required When a Ballast is Replaced 
NEC 410.130(G)(1) gives the requirements for installing a disconnecting means for fluorescent luminaires that utilize 
double-ended lamps and contain ballast(s) that can be serviced in place. This requirement first appeared in the 2005 
NEC and did not specify whether a disconnecting means was required when replacing an existing ballast in an existing 
luminaire. To provide consistency, in May 2008 an Electrical Currents newsletter article was published which stated a 
disconnecting means was not required if the luminaire was installed prior to January 1, 2008. 

A change in the 2011 NEC, added a sentence to NEC 410.130(G)(1) stating “For existing installed luminaires without 
disconnecting means, at the time a ballast is replaced, a disconnecting means shall be installed.” Effective August 1, 
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2014, the department will enforce the current NEC requirement and require ballast disconnecting means as specified in 
2014 NEC 410.130(G)(1). This article supersedes the previous May 2008 article. 

NEC 690.47(D) – Additional Electrodes for Photovoltaic Array Grounding 
One of the controversial changes in the 2014 NEC is the modified requirement for additional electrodes for photovoltaic 
array grounding. This requirement first appeared in the 2008 NEC and was deleted from the 2011 edition. For 2014, the 
requirement was re-instated, but was modified to require additional “auxiliary” electrodes to be installed in accordance 
with NEC 250.52 and 250.54. Because 250.54 does not require an auxiliary electrode to be bonded to the other 
electrodes present at a building or structure as part of the grounding electrode system, there could be a difference of 
potential between the auxiliary electrode, a building electrode system, and grounded metal parts of the building or 
structure, especially during a lightning event. This difference of potential could cause objectionable current flow on the 
equipment grounding conductor connected to the frames of the modules as required by 690.43. Equipment in the 
equipment grounding conductor path would be subject to risk of damage, and create a possible shock hazard for anyone 
contacting the equipment during a lightning event. 

NEC 690.47(D) Exception No. 2 states an additional array grounding electrode(s) shall not be required if located within 6 
feet of the premises wiring electrode. Until this problem is addressed in the NEC, Washington State will not require 
additional electrodes for photovoltaic array grounding if the array is mounted on a building or structure that has a 
grounding electrode system in accordance with Parts II and III of Article 250. 

Grounding of Receptacles and Fixed Electrical Equipment in Patient Care Areas 
A change in 2014 NEC 517.2 definitions may have added some confusion to the requirements for grounding of 
receptacles and fixed electrical equipment in patient care areas required by 517.13. The definition of “patient care area” 
was changed to “patient care space”. This change was made to align with the definitions in NFPA 99 Health Care 
Facilities Code. The confusion arises because the requirement in NEC 517.13 still refers to “patient care areas”. The 
general description of the area or space did not change and refers to “Space within a health care facility wherein 
patients are intended to be examined or treated”. NEC 517.13 requires specific wiring methods for patient care areas 
(i.e. insulated copper conductor, metal raceway, hospital grade MC, or AC cables, etc.). Patients in these areas may 
come in contact with ordinary electrical appliances, be connected to electromedical devices, or be subjected to invasive 
procedures. Not all areas where patients are treated or examined are patient care spaces. The governing body of a 
facility must designate areas as patient care spaces or not patient care spaces in accordance with the type of patient 
care anticipated to be provided in the facility. 

NEC 517.10(A) was changed to state that Part II of Article 517 (which contains 517.13) shall apply to patient care space 
of all health care facilities. All locations designated as “patient care space” by the governing body of a facility must 
comply with the requirements of 517.13. 

Ugly Installation: Click on the picture to open a larger 
image. There are too many violations to list in this dangerous 
installation. The installers may have been sampling the 
product. 

Answer to Question of the Month: Not always. An 
exception to 2014 NEC 210.12(B) states AFCI protection shall 
not be required where the extension of the existing 
conductors is not more than 6 ft. and does not include any 
additional outlets or devices. This would allow circuit breakers 
or a panel to be replaced without providing AFCI protection if 
the conditions in the exception are met. If a circuit is 
extended more than 6 ft, 2014 NEC 210.12(B) requires AFCI 
protection where branch-circuit wiring is modified, replaced, 
or extended in any of the areas specified in 210.12(A). 
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